Kuchenne Przygody

Pikantno-pomarańczowe stir fry z tofu i warzywami

Pikantno-pomarańczowe stir fry z tofu i warzywami
Pikantno-pomarańczowe stir fry z tofu i warzywami

Składniki

    Wskazówki

    Krok 1

    Mąkę kukurydzianą wymieszaj z wodą. Dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy, skórkę, sok i miąższ z mandarynki. Wymieszaj.

    Krok 2

    Tofu pokrój w kostkę, przypraw pieprzem, płatkami papryki i usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.

    Krok 3

    Ustaw ogień na średni, dodaj posiekany czosnek, warzywa (oprócz szczypiorku) i sos. Podsmaż przez parę minut, następnie zwiększ ogień i smaż do momentu aż warzywa zmiękną, a sos zrobi się gęsty.

    Krok 4

    Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

    Podsumowanie

    Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty. Zmniejszyć ilość mąki na 1-1,5 łyżki.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review